3 Dec 2007




On Saturday, me and half of the gang went to Cineleisure to watch movie "Enchanted". my first impression? well it is a Disney movie so it good to have a feel good time and laughter. Well this movie blow my mind away, it is what I've predicted but so much more. my favoureite character, It's the princess itself, Giselle and the prince. Amy Adams played the the role amazingly. How perky and innocent she is.She is know one of my favourite actress. The prince, James Marsden, I mean wow, I never know a handsome guy can plyaed such comedic role perfectly, seriously. He played a prince like we always see in the disney cartoon, such heroic and so full of himself. I'm not a fan of "Grey anatomy" but Patrick Dempsey is quite ok.

My favourite moment (without spoiler):

1. How Gisele makes her dress

2. When Prince Edward talks to magic mirror. seriously I can watch this over and over again.

3. Pip the chimpmunk, when he does the pantomine. I mean he is soooo cute.

4. Like Hindustan movie where everybody can sing and dance the same song.

5. When the first time Gisele come out from the hole.

6. When Gisel and her "friends" cleaning up the apartment.

I think that all I have to write, I don't want to spoil for those who want to watch the movie.(^_^)

19 Oct 2007

Lontong mak long aku ( saat saat dietku hancur)

Lontong mak long aku ( saat saat dietku hancur)
Konon, bulan posa ni nak diet giler, well so far what i can say that actually i'm not doing so bad. Aku loose some kgs and inches in my stomach area. so dah berazam dah ni, masa raya ni musti makan sikit sikit je. So balik rumah pak long aku waktu ari jumaat. Pehtu sepupu aku ajak pergi Ipoh nak beli kasut, aku ikut jugakla sebab aku pun memang nak cari kasut raya gak. Banyak tempat jugakla kitaorang perg sampai ke Greentown Mall dah masa nak bukak posa, tapi food court dia penuh, so beli air dulu then anak-anak sepupu aku nak makan KFC plak. Sudah, takkan dah nak hancur diet ni? agh tak pela ni baru first time dalam sebulan ni aku makan KFC. Pergi KFC, mak aii haram tak sedap pun tapi licin, lapar punya pasal. Tak pe esok musti makan sikit aja.

Pagi raya, diorang semua melantak lontong sebagai sarapan. Aku pun mulala amik piring kecik aja. Bubuhla lontong tu dalam 5 ketul kot. Ada 3 jenis kuah, satu masak lemak( hmm ada santan, takleh kot) ada kuah kacang( ni kalau campur kuah lemak mesti best ni) dan satu lagi rendang ayan( begitu menggoda). Think Syahira think, apa yang patut ko lakukan.Last-last amik kuah kacang dan kuah lemak. (satu piring kecik, tak pe kot). Sedapnya hingga menjilat jari. Pehtu dah nak pergi basuh piring pehtu mak long tanya " Makan banyak tu saja ko?Kau sakit perut ko?( dalam loghat Rawa)."Mana ado mak long" " Habis tu amik la laie" ok amik la lagi dalam 5 ketul. Aik takkan nak amik kuah yang sama lagi. Hmm amik kuah rendang ayam. Tak cukup, amik kuah lemak. Great, hancur diet ku ari ni. ( Selepas itu, piring yang sama digunakan untuk makan tengahari,lontong, minum petang, lontong dan makan malam, ye tak lain tak bukan lontong, siap tambah tiga-tiga kuah lagi, Sedap)

Raya kedua - Pergi makan kat rumah Atam-lontong, bukan tapi masih menggunakan bahan yang sama, tapi kuahnya, kuah sup so lalu dipanggil soto. Tambah dua pinggan. Apa yang dipikirkan masa ni? Sedapnya soto, pasal diet? tak terpikir langsung. So sejak dari hari tu cik Syahira tak lagi memikirkan pasal diet. Ok dia pikir, balik KL ni musti berdiet balik. So to be continued.....

12 Sep 2007

Akhirnya bulan pusa datang lagi...

Seriously aku suka bulan posa. dulu teringat masa kat SSMJ, memang best giler masa tu. Kitaorang tunggu beramai-ramai nak buka posa sambil dengar radio. Ada satu iklan tu tak tau iklan apa dialog dia memang famous, "Selamat berbuka posa dan hari raya no" dalam loghat utara. Pehtu menngunakan Maijas untuk mengambil makanan tengahari bagi orang tak leh posa. Lepas tu waktu petang siap di sediakan bas nak pergi beli makanan kat pasar jam besar. Makanan paling mewah yong tau foola. Yang pergi tu ikut giliran tak salah aku by kelas kot. So, kita kena pesan kat sapa-sapa yang pi masa tu.Sapa yang larat sikit pergi jalan ke taman ria.

Kala masa kat ITM plak, beli makanan kat seksyen 2, pehtu makan kat beramai-ramai kat dorm. Rasanya lebih banyak habiskan duit nak beli makanan masa bulan posa, walaupun kononnya nak berjimat. Masa tinggal kat seksyen 7 plak, masa tu tak mewah sangat, maklumla dah tak dapat PTPTN dan kerja part -time. Setiap makan dibeli boleh di makan sampai waktu sahur.

Aku memang payah nak miss waktu sahur. Walaupun sedap tidur tapi fikirkan waktu siang kena kerja so memang takleh miss. Sekurang-kurangnya makan roti pun takpa. Tapi pernak jugak ter miss satu dua hari. Paling best berbuka posa kat rumahla, tapi paling dekat sekarang ni kat umah mak long. Baju raya dah tempah kat sana jugak. Murah sikit. Sekarang ni nak beli baju untuk family je. So, kepada semua yang baca blog saya ni (ada ke?) selamat berposa ok.

17 Aug 2007

Words

Memang betul seperti apa yang orang tua-tua cakap, " Mata pena lebih tajam daripada mata pedang" . Sometimes words that coming out of the mouth, although we did not mean it or we did or nid not realized they will hurt or make somebody. They will change your life temporarily or forever.

Here are the example of them:

1. "Maybe depa nak kami lebih bersemangat sikit" - I've said to one of my close friend when she said that the volleyball team is still looking for player for PPM ( Piala Perdana Menteri). actually I have been chosen for the team. I didn't mean what I've said but she feel hurt that means that she did not good enough to join the team

2. "Dua-dua pun boleh fail?"- I failed my first driving license exam. yep both "bukit" and "jalan raya". Yeah I already feel bad about it then this "orang tua" mana tah like suoervisor said like that to me when I went to him to take my slip. I almost cry because yes, I failed both but you don't have to say it.

3. " Ala.. tak semua orang lulus sekali ambik ja" - well luckily this words come out of my father mouth after that. You don't know how good does it feels when my father said that. Although I'm still hurt,embaressed and angry, but stills I'm feel at least someone who understand me. ( although it took me one month to recover myself and took another test, which I passed, wohooo.)

4. "Dah ada kereta kelisa, nak tengok ke?" - Well that evening i went to my ex-colleagues second hand car dealer( actually his brothers') because i did said to him that I'm THINKING I want to buy a car. I'm THINKING only, I'm not that serious. But what the hell I just went they to see it. But when the first time I lay my eyes on that gold kelisa, I did fell in love. I don't know what it is but it seems right and don't want to let go it. I said yes already althought at the back of my mind I'm thinking, how the hell I'm going to pay for it. Luckily Imanage to get full loan, and the car is mine. I named it"Chi·qui·ta"

a female given name: from a Spanish word meaning “small.”


Well , I think after that my luck begin to change where I finally began to do more and more outside job and finally become of what I'm doing now. My car is like my main "sumber rezeki". ( that's why I'm pissed of when my aut crash my car, but that is another story). Syukur that until now, there is no major "kerosakan" although it is a second hand car. I love you chiquita.

5. " You look beautiful" - Ok this happen recently in my trip to Seremban. this most cutest, beautiful 6 years old girl 9 mix parentage his father is Australian and mother is Chinese) said that to me. At first I didn't hear it, then I said ha? then she said it again. Well, I did expert to hear it from other counterpart but I did not expect to hear it from the most cutest girl I've seen. I mean it supposed to be me saying that to her. well kid did say the darnest things, aren't they?

8 Aug 2007

Back then....

Just to resfresh my memories what were I thinking when I was a young and naive ( still ) girl.

1. I though that the earth is Malaysia punya, meaning other countries have their own plant -( maybe I watch too much "The Jetsons" cartoon)

2. I thought that we can buy baby from hospital. Yes, that is what my father told me when I asked where my baby brother come from. But I always suspect it was not true. It confirm when when I study Science subject in Form 3, chapter 1.

3. When we go to other state we need passport. Seriously I believe it until I was in standard 3.

4. I was puzzle how can Mariah Carey could sing lead and back-up at the same time, this is when I saw her in "Fantasy" music video when she lipsync both lead and back-up parts.At first, I thought that maybe they are back-up singers sound like her until i learn about recording studio, mixing sounds. But it really puzzle me.

5. I have my own e-mail when I was in 1st year of university. Back then, I don't know how e-mails and internet look like.

6. I thought "Dutchlady" ( milks) is the name of the girl on the milk.

7. I thought that "orang dulu-dulu" is not colourful at all( from P. Ramlee black and white films).

8. I thought that sardine is the the name of fishes inside the tin.

9. I thought that there is a job of " stamping money" or in Malay" tukang cop duit" because my mom always said that " You thought your father kerja cop duit ke?"

10. I thought that bad things will never happen to me, well, that is my biggest mistake.

1 Aug 2007

All These Things That I've Done

Lagu ni adalah one of my favourite song. I just want to dedicate this song for those who I've hurt before. Like yesterday. Kadang -kadang kita marah dan secara tak sengaja telah mengeluarkan ayat-ayat berbisa ( pen is mightier than sword, but in my case "e-mail is mightier that sword) I don't know what I'm trying to do here. Am I mean person, sending that e-mail to that person? Should I just keep quiet like I always did? I don't know. I should know better that I should not sent them, but I guess that I'm so angry to let that person get away. Now, the person is hurt and crying because of what I've did. I think. I alreadyy apologies for soooo many times. So now only time can tell.....

"All These Things That I've Done"
When there's nowhere else to run
Is there room for one more son
One more sonIf you can hold on
If you can hold on, hold on

I wanna stand up, I wanna let go
You know, you know - no you don't, you don't
I wanna shine on in the hearts of men
I wanna mean it from the back of my broken hand
Another head aches, another heart breaks
I am so much older than I can take
And my affection, well it comes and goes
I need direction to perfection, no no no no

Help me out
Yeah, you know you got to help me out
Yeah, oh don't you put me on the back burner
You know you got to help me out

And when there's nowhere else to run
Is there room for one more son
These changes ain't changing me
The gold-hearted boy I used to be

Yeah, you know you got to help me out
Yeah, oh don't you put me on the back burner
You know you got to help me outYou're gonna bring yourself down
Yeah, you're gonna bring yourself down
Yeah, you're gonna bring yourself down

I got soul, but I'm not a soldier
I got soul, but I'm not a soldier

Yeah, you know you got to help me out
Yeah, oh don't you put me on the back burner
You know you got to help me out
You're gonna bring yourself down
You're gonna bring yourself down
Yeah, oh don't you put me on the back burner
You're gonna bring yourself down
Yeah, you're gonna bring yourself down
Over and in, last call for sin
While everyone's lost, the battle is won
With all these things that I've done
All these things that I've done
If you can hold onIf you can hold on

30 Jul 2007

Penat dan Malas

Penat dan malasnya hari ni. Lega rasanya dah lepas KAO ni. Lepas ni VRC pulak. Nasib baik hari ni bos tak dak , apa lagi layan internetla.
Apa –apa pun tahniah kepada Jaclyn Wong sebab dapat “Best Practice of Malaysia and KAO”. Conference tu berjalan lancar. So, masa ni jugak aku nampak colleagues aku pakai baju melayu. Nampak hensem-hensem semua. Mula-mula kena pergi KLIA dua hari, amik visitors, walau pun penat, nasib baik ada jugak pak we duduk kat sebelah masa hari kedua. Hari Jumaat kena bawak Phillipines visitors ke Setapak, dua sessions. Hari Sabtu pukul 5.30am dah bangun sebab kena ada kat KLCC sebelum pukul 7am. Aku pergi dengan Mek Tot, malas nak bawak kereta. Masa dinner tu persembahan kitaorang mendapat sambutan juga kiranya cover malu tahun lepas. Best tengok persembahan Thailand, mak ai, macam dance show pulak. Aku rasa dalam masa dua hari dah naik gila berat badan aku. Yela, breakfast, pehtu minum pagi, lunch buffet, makan petang, dinner.Semuanya makanan hotel la tu , apa lagi ngap ajela. Semua yang berdiet, terbabas.
Kitaorang ada jemput Professor Yunus, yang menang Nobel Prize datang berucap, tapi sebab dia sibuk cuma hantar representative sajala. Dua orang kuat dia. Bila aku deanga diorang punya misi dan visi, rasa macam apa yang aku buat selama ni memang sikit. Diorang punya misi simpe saja, contohnya yang aku boleh ingat, "Kita kena tanam sayur dan makan sayur dan selebihnya kita jual". Aku ingat aku sorang je bukan pemakan sayur, tapi rupanya diorang pun tak jugak. diorang ada bagi pinjaman kat pengemis, pinjaman untuk bina rumah dimana tanah yang dibina tu mesti nama isteri dan juga pinjaman untuk bina tandas, seriously. Memang dia layak menang nobel prize tu sebab dia banyak berjasa kepada rakyat Bangladesh, nak harap pemimpin kita, entahlah....
Hari ni nak balik awal gila dan berehat secukupnya. Hari Khamis, kena keluar lagi pergi Seremban pulak.



Dinner dengan Dennis. Great MC

Jocelyn pun jadi MC jugak haritu.

Sempat bergambar sebelum usher lunch.

18 Jul 2007

Bowling dan Makan




Bertempat kat Pin Junction ( tempat dipunyai oleh Shalin Zulkiflee)kat Cineleisure Damansara, maka diadakan Pertandingan Bowling yang disertai oleh para pekerja di kap wow min wow nun pada hari Isnin aritu. Kitaorang semua cuti pasal ari tu hari penubuhan company aku kat Malaysia ni. Rasa bestla jugak, orang lain semua kerja tapi kitaorang cuti. Mula-mula ingatkan nak pergi melancong konon, tapi masing-masing tak de duit, nak buat camno.

Ramai jugak yang join, dalam 15 orangla. Adik Mek Tot pun ikut, well memang tak dapat disangkal lagi, dia main lagi hebat dari kakaknya. Aku sekumpulan dengan Kak Zubaidah, Ady,Zul dan Kim. Ada tiga kumpulan dan kitaorang guna 3 lane.

Not bad jugakla, aku Berjaya membuat 2 strike. Markah dala dua game tu dalam 207, first game 117, second, ( dah letih plus tangan dah sakit ) 90 pin je. Juara, tak tau sebab diorang punya printer rosak la pulak, tak leh nak print result. Aku rasa adik Mek tot kot juaranya. Tapi yang pasti kumpulan dia memang kalah gilerla. hehehe
Lepas tu kitaorang lepak kat Secret Recipe. Ceh rasa macam orang banyak duitla pulak. Tak makan pun tapi just have Evening Tea kononnya. Lepas tu operasi kutuk- mengutuk antara satu sama lain. Yang kena teruk Mek Totla sapa lagi, KB Mall kononIt’s a Fun Fun Day.

14 Jul 2007

Close encounter with famous people.

Just now when I want to come to office, i met A. Samad Said. Well i guess no suprise there because he lives in my apartment, yes my old building apartment. So, it just makes me to reminisence who's who's I've encountered in my life:

A. Samad Said- always saw him with his wife. Sometimes we are in the lift together. His beard is real man, so white and long. He is quite small, is not that what I've imagine. For me he is famous you know, i mean we did study him and his masterpiece in high school. Some more he is " Sasterawan Negara".

Maidin - the comedian. I met him twice, I think. One occasion when he became the special guest for my father "Jabatan Penerangan Family Day". By the way I won wrist watch for balloon competition. Okay that is another story. The other one when I met him in front of Kamdar at SP. He just smile like he knew that I was suprised to see him there.

Ezlynn - The singer/host. I just went back from visiting Di at SJMC ( she gor gengue, okay that is another story to tell) when we stop by at the mamak' s and somebody said that's Ezlynn because I did not recognize her with that thick, I mean really thick make-up.

Tun Mahathir - Twice.I'm around his presence( I did not meet him face to face) when he visiting some carnival at Perlis, a long time ago. I remembered that he came to the carnival by helicopter that my skirt almost go -up ( ala Marilyn Monroe). Why we are the, I can't remember. the other one, when I'm still studying in UITM that all of us need to go to Shah Alam stadium something about UITM history or gratitute and he was the main speaker. But i did remember the free food we got after that.

Nassier Wahab & Azharina - singers.I saw them when I accompanied my dad to his retirement ceremony. They were the guest singers. I remember he sang his new song and Azharina sang that her famous song. I mean they are quite near to our table and I can see that Nassier Wahab still look likes a young dude. Seriously, his face did not change at all.It's like in 80's. Oh I also in the opreence of MAriamah Tijo and Chuari Selamat. Turns- up Mariamah Tijo ( RTM dj) also retired and Chuari selamat is the MC. He was at my table. I did not recognize him.

DYMM Sultan of Kedah - He came to our school for " Hari Penyampaian Hadiah". I did remember for those who got number 1,2 and 3 for each class need to practice how to "like sembah, ampun tuanku or something." I was standard 2 and I remebered how jealous I was then after that from standard 3 to 6, I was on the stage but they did not invite his majesty again. Instead I've got present from my father ( because he is pengetua PIBG in my school).

Che Wan Azmi Wan Ariffin - He was ADUN of Sik, my kampung. I did my History Project about him( Projek Sejarah in form 3). After that, he was lost the election. I can't imagine that now he is one of my ( bau-bau bacang ) family member. He came to our kampung house on last year hari raya and give me duit raya because he think that I'm 17. That is the best "RM 2" I ever got.By the way, now he is ADUN for daerah Sik. Why did I think he is famous, because everybody in Kedah knew him.

I think I did met quite number of famous people but I can't remember now. So, now I'm going to tagged Bernice & Akmal.

13 Jul 2007

I'm not okay

Because this week is the worst week ever to me, so I'm dedicating this song to me, by My Chemical Romance.


"I'm Not Okay (I Promise)"

Well if you wanted honesty, that's all you had to say.
I never want to let you down or have you go, it's better off this way.
For all the dirty looks, the photographs your boyfriend took,
Remember when you broke your foot from jumping out the second floor?

I'm not okay
I'm not okay
I'm not okay
You wear me out

What will it take to show you that it's not the life it seems?
(I'm not okay)
I've told you time and time again you sing the words but don't know what it means
(I'm not okay)
To be a joke and look, another line without a hook
I held you close as we both shook for the last time take a good hard look!

I'm not okay
I'm not okay
I'm not okay
You wear me out

Forget about the dirty looks
The photographs your boyfriend took
You said you read me like a book, but the pages all are torn and frayed

I'm okay
I'm okay!
I'm okay, now
(I'm okay, now)

But you really need to listen to me
Because I'm telling you the truth
I mean this, I'm okay!
(Trust Me)

I'm not okay
I'm not okay
Well, I'm not okay
I'm not o-fucking-kay
I'm not okay
I'm not okay
(Okay)

10 Jul 2007

Penat, letih dan tak larat…..

Itulah yang aku rasakan sewaktu dan lepas pergi jungle tracking kat FRIM ( Forest Research Institute Malaysia) kat Kepong hari Ahad. Kitaorang ada Batu Caves Area Assistant Gathering kat sana. Aku pukul 6am dah bangun. Siap-siap punya pehtu pergi amik Ms. Chong. Sampai kat FRIM dalam pukul 8 pagi.
Mula-mula aku rasa macam boring just jalan masuk hutan. Tapi dia punya tour guide memang kelakar gila.
Ramai jugak orang kat situ, mula-mula aku rasa ok lagi. Tapi dalam hati tertanya bila la nak sampai. Naik satu tingkat ok, letih but boleh senyum lagi . Lagi tingkat ke dua tu aku dah rasa goyah sikit bila diorang kat ada lagi beberapa tingkat dah, aku rasa macam nak pengsan. Pehtu aku tengok ada ramail la budak umur 5 tahun naik dengan gembiranya ,mak aii aku rasa macam malu gila, diorang boleh naik takkan aku tak boleh? Warga emas pun banyak naik macam takde hal punya aku dah semput dah. Aku musti naik, tapi mula-mula aku kena duduk kat batu dulu. Nasib baik la ada lagi rombongan kitaorang kat bawah, so aku tunggu diorangla kononnya, ( padahal aku memang tak dapat nak teruskan). Fikir, lepas ni balik je mandi pehtu tido. Bila diorang sampai je, aku punya degupan jantung dah ok sikit pehtu start naik balik, walaupun aku tak larat, sebab momentum aku dah jatuh sebab aku duduk tadi, aku terpaksa menguatkan diri supaya orang lain Nampak aku boleh buat. Kepala dah rasa pening dah, rasanya lepas balik ni memang satu hari kena migraine punya. Bila diorang kata dah nak sampai , aku memang macam pecut terus, rasa nak habis cepat-cepat, tak nak tunggu dah. Finally sampai jugak kat Canopy Walk. Panjung jugak kat jambatan tergantung tu, kat bawah memang hutan banatla. Yang ni takdela takut sangat sebab dia takde lubang, bukan macam ASM aritu.
Masa nak turun tu memang mencabar jugak. Aku rasa tak pernah berpeluh sebegini, macam mat saleh kata’ sweating like a pig”. Bila dengar je air terjun rasa macam nak terjun je kat dalamnya. Silap jugak tak bawak baju lebih tadi. Kalau tidak boleh mandi.
So, lepas habis je jungle tracking tu , rasa bestla jugak. I’m still surprise how can I manage to do it sebab kalau nak ikutkan hati, mungkin sampai bila-bila pun aku tak akan terfikir nak buat benda alah ni. Mula-mula aku terfikir sebab terpaksa, ye la aku ni kan area manager, kenala ego sikit, tapi bila fakir-fikir balik, aku boleh je cakap aku tak nak ikut, nak buat preparation untuk games lepas tu, tapi maybe sebab aku rasa just to try out something new. Nak buat balik lepas ni? Maybe, tapi bukan sekarangla sebab masih sakit lagi peha aku ni. Nak bangun pagi tadi pun sakit lagi…….

Gambar semua boleh tengok kat friendster akula...

2 Jul 2007

Best place to work: Google

Seperti biasa, tengok Oprah pehtu dia adala pasal tempat kerja yang paling best kat dunia. Kerja kat Google. Tempat kerja diorang ni dipanggil Googleplex.Bayangka, diorang ni boleh makan free kat 11 , diulangi 11 kafeteria, termasukla masakan gourmet. Minuman macam pepsi ke coke free flow. Begitu juga dengan gula-gula,coklat. Ada tempat main video game, free dobi ( aku nak yang ni), boleh bawak binatang peliharaan dating. Free gym ( aku nak ni jugak) siap ada kolam renang dan basketball court, ping pong pendek kata macam-macamla. Tiap-tiap bulan diorang ni terima 350 000 resume. Kalau aku dok kat sana, memang tiap-tiap hari hantar resumela. Siap ada concierge- untuk booking ticket wayang ke, tiket show ke , memang best gilerla. Aku tak balik rumah pun takpa. Both of the founders still single, Hmmmmm………

21 Jun 2007

Balik kampung ooooo balik kampung.

So, start esok saya akan bercuti dari sampai ahad minggu depan. Nak balik SP ( sungai Petani) . Dah dekat 6 bulan tak balik ni. So, kena bersedia fizikal dan mental untuk memandu jauh. Apsal tak naik bas, lagi murah dan tak letih, well sebab naik basla aku berazam nak beli kereta. Aku ingat lagi bulan puasa tahun 2005, silap aku jugakla beli bas lambat tapi dah memang tak sempat nak buat macamana. Aku dah specifically cakap tak nak bas Indah, pehtu budak tu pun cakap , bas persiaran so aku pun ok ajela. Dia bagi nombor bas. Pasal apa aku tak nak bas indah sebab tahun lepas aku dah naik, dahla buruk lambat plak tu. Masa aku kat hentian duta , aku tunggu bas sikit punya lama, mana bas persiaran ni, lepas tu nampakla bas Indah, tu-tup nombor dia sama apa yang dia bagi aku memang bara gila, dan aku berjanji dengan diri aku sendiri bahawasanya tahun depan aku balik kampung naik kereta.

Persiapan balik kampung:

1. Servis kereta ( dah servis dah masa balik rumah pak long aku aritu awal bulan ni)
2. Isi angin kat tayar( sebab aku ni ganas skit, lubang pun aku langgar, tak sengaja)
3. Top-up kad touch & go ( belum lagi, maybe top –up kat tol damansara nanti)
4. Penuhkan botol air( untuk emergency kereta panas ke)
5. Beli air mineral dan makanan ( untuk akula)
6. Rakam lagu rancak kat kaset kosong ( penting ni, radio sampai kat Bernam dah siaran terganggu)
7. Pastikan handphone full bar / banyak kredit( maklumla, aku ni dah la pompuan, balik sorang lak tu)
8. Bawak balik kad astro, kat rumah tak dak Star World.
9. Pastikan sudah membuang segalanya yang perlu dibuang ( aku tak suka sangat singgah kat R&R ni, satu faktor tak best satu lagi keselamatan)

Yang menarik masa balik kampong…

1. Aku suka singgah kat R&R Bukit gantang sebab dia banyak buah-buahan yang boleh dimakan.
2. Kalau kena singgah kat R&R, sebab-musabab tak dapat dielakkan, aku memang kalau boleh parking depan tandas, dan cepat-cepat masuk balik. ( Sebab keselamatan)
3. Aku jenis ikut kereta orang untuk dibuat kawan, maksudnya kalau nampak kereta plet Kedah /Penang aku akan ikut kereta tula sebab kitaorang balik sama negeri ma. Kalau dia potong, aku pun potongla. Kalau balik KL pun aku ikut kereta plet KL, sekurang-kurangnya kononnya aku ada kawanla. Kalau aku terpaksa berenti kat R&R, aku terpaksa cari kawan barula.
4. Tempat yang aku paling takut sekali lepas tol Ipoh la, macam turun bukit dan sebelahnya gaung, aku memang bawak slow giler kat sini ( takut terbabas) kalau kenderaan lain yang kat belakang tu, silalah, dipersilakan potong aku.
5. Jarang makan lunch kat R&R satu sebab tak best makan sorang, so aku tapaula burger ke makan dalam kereta.
6. Suka nyanyi sorang-sorang macam orang giler, pehtu gelak sendiri mendengar betapa tak sedapnya suara aku.( sekurang-kurangnya boleh mengelakkan mengantuk)

Itula setakat ni yang aku ingat….so bye –bye semua, jumpa bulan depan.

14 Jun 2007

Wanita pilih suami ikut ciri bapa

Satu kajian terbaru mendapati wanita yang mempunyai hubungan baik dengan bapa mereka ketika kecil berkemungkinan besar memilih teman lelaki dan suami yang mempunyai ciri sama seperti si ayah, termasuk bentuk wajah mereka.
Malah, wanita yang terbukti tidak mesra atau mempunyai pengalaman hitam dengan bapa, sama sekali tidak akan menjadikan ciri lelaki itu sebagai keutamaan apabila memilih pasangan.Ini adalah hasil kajian sekumpulan penyelidik Britain dan Poland yang melakukan kajian saintifik bagi mengenal pasti ciri yang menjadi keutamaan wanita apabila memilih lelaki idaman, lapor akhbar The Telegraph, semalam. Kajian itu mendakwa ia bukan setakat kepada persamaan perangai, malah membabitkan butiran terperinci sehingga kepada bentuk wajah yang menjadi antara bukti dikemukakan penyelidik Universiti Durham dan dua institusi pengajian tinggi Poland.“Keputusan ini jelas membuktikan bagaimana kualiti hubungan bapa dengan anak perempuan itu memainkan peranan penting kepada kehidupan si anak apabila dewasa, termasuk membabitkan lelaki pilihan mereka,” kata penyelidik, Dr Lynda Boothroyd. “Penyelidikan itu juga menunjukkan yang otak manusia bukan setakat membina prototaip wajah idaman berdasarkan apa yang kelihatan di sekeliling, tetapi berpandukan lelaki mana yang mempunyai pengaruh besar dalam hidupnya.”Dr Boothroyd berkata, mereka menggunakan ukuran wajah sebagai cara mengesan kaitan langsung rasa tarikan wanita dengan lelaki idaman. Penyelidik mendapati, ia ketara khususnya di kawasan tumpuan di tengah muka iaitu bentuk muka, mata dan dagu.Ini diakui sendiri selebriti popular seperti pakar memasak Nigella Lawson, penyampai radio Britain Zoe Ball dan penyanyi era 80-an, Kim Wilde.Pakar psikologi itu mendapati wujudnya persamaan bentuk muka bapa Nigella, Nigel Lawson yang juga bekas Setiausaha Perdagangan Britain dengan suaminya sekarang, Charles Saatchi.Kajian dikenali ‘cetakan persamaan seksual keibubapaan’ itu menggunakan sampel termasuk 49 anak sulung berusia 15 - 34 tahun di Britain dan Poland.Setiap satu responden diminta memilih gambar yang difikirkan menarik daripada 15 foto lelaki yang turut menampakkan secara terperinci bahagian telinga, rambut, leher, bahu serta pakaian.Hasil pilihan mereka itu kemudiannya dibandingkan dengan ukuran wajah bapa masing-masing.Responden juga diminta menilai hubungan mereka dengan bapa daripada peringkat bayi sehingga usia 7 tahun bagi melihat sejauh mana peranan bapa dalam pembesaran mereka termasuk masa dan tumpuan si bapa ke atasnya.Wanita yang terbukti mempunyai hubungan baik dengan bapa didapati lebih tertarik kepada lelaki yang mempunyai ciri sama seperti bapa. – Berita Harian, 14 June
So, aku rasa ciri-ciri lelaki idaman aku ( berdasarkan artikel kat atas)
1. Gelap ( hehehe jangan marah abah)
2. Wajah panjang ( ok la sebab muka aku bulat)
3. Ada tahi lalat
4. Ada lesung pipit - ( ok yang ni memang aku suka, seriously)
5. Mata agak kelabu ( Hmm not bad)
6. Tinggi ( semestinya)
7. Terror memasak ( Adoi ada lagi ke laki macam ni)
8. Perokok kot( yang ni aku akan cuba habis-habisan untuk suruh dia berenti merokok)
9. Suka budak-budak ( Ni ciri-ciri yang utama)
So, nanti kalau dah berkahwin nanti, tengokla teori sama ke tak. (^_^)

12 Jun 2007

I love Channel E!

Seriously, kalau aku boring ke tak de benda apa nak tengok, selalunya Jummat malamla,aku akan tune to this channel. Banyak yang aku belajar( yang tak berfaedah punya) dari channel ni. Yang aku paling suka adalah 101 List ngan THS (True
Hollywood Story). Dalam siri ni, diorang adla panggil orang untuk membuat ulasan( commentary) regarding celebrity tersebut. Diorang ni memang kelakarla. Terutamanya adik-beradik Skylar tu.

101 Extreme Slimdown – Senarai artist yang menguruskan/ menaik kan berat badan. Oprah Winfrey nombor satu dalam list ni. Aku tak tau sebelum ni Sharon Stone gemuk giler lepas tu dia menjalani “Bypass surgery” terus kurus. Skylar brothers comment on George Clooney, sebab dia kena naikkan berat badan untuk berlakon dalam cerita “ Syria” ( terus dapat Oscar untuk watak filem tersebut) “even if he cut his legs, women still want to go out with him more than us”. Sebenarnya bila aku tengok ni, rasa nak kuruskan dirila pulak, tapi tak tau bila nak start.

101 Hair Makeover- No. 1 adalah Cybill Shepherd , bila dia buat temu bual kat London dia pakai baju yang ada hud. Bila dia tarik hud tu, rambut dia berikat macam jambul, bila dia tarik getah kat jambul tu, rambutnya mengerbang giler. Memang tak nambak macam pelakon langsung.

THS: Halle Berry – Masa kecik-kecik dulu ramai orang ejek dia anak angakat sebab mak dia orang kulit putih. Cerita macam-macam la pasal perkahwinan pertama dia, husband dia pukul sampai merosakkan pendengaran dia kat sebelah telinga. Lepas tu pasal dia langgar lari, kena saman dengan orang yang dilanggar, pasal dia dapat “ Razzie Awards” ( totally opposite of Oscar) untuk filem “ Catwoman”. Dia dengan bangganya siap pergi ( iala sebab sapa sanggup nak terima anugerah untuk category “ Worst Actress”) dan siap buah speecha ala-ala menang Oscarla. Memang kelakar giler. Lesson yang aku belajar kat sini adalah, orang yang cantik, kaya, berbakat pun ada masalahnya tersendiri, so what we have to do is to deal with it and don’t give up.

THS: Rachel Ray – Dia ni terkenal dengan rancangan masakan “ 30 minutes” di mana dia akan menunjukkan cara-cara membuat makanan yang sedap dan berkhasiat dalam masa 30 minit. Dia dapat idea ni semasa dia kerja kat satu supermarket ni dan kena promote barangan mentah kat sana. Tapi dia tak dapat ambil perhatian pelanggan sebab diorang kata diorang tak sempat nak masak ( macam saya). So dia pun buat la demonstrasi untuk memasak selama 30 minit sahaja. Sekarang ni rancangan dia di bawah syarikat Oprah –Harpo Inc. Dia ni bukannya ada sijil nak jadi chief pun, tapi dia memang suka bahagian masakan. Dulu dia kerja kat Macy dalam department grocery, lepas tu diorang nak promote dia dalam bahagian “Accecorries Department” ( kalau Bernice mesti dia suka) tapi dia tak suka so dia pun berenti untuk bekerja dalam bahagian masakan. Apa yang aku boleh pelajari kat sini adalah buat benda yang kita suka dan stick with it. Contohnya macam dia ni muda lagi aku rasa dalam 30an sahaja tapi dia berjaya jumpa kerjaya impian dia dan jadi rich and famous. Memang ramai oprang kutuk dia sebab dia tak belajar mana-mana institusi masakan ( siap ad website lagi, www.rachelraysucks.com), tapi dia cakap dia tak kisah, memang dia tak pergi pun, tapi dia buat semua ni sebab dia passionate about cooking and she wants to teach people to cook a simple nutricious dish in 30 minutes.

So, memang betulla aku hantu ni TV , tapi aku tetap belajar sesuatu daripadanya……

8 Jun 2007

Akhirnya....

Akhirnya aku ada friendster jugak. Ni alamatnya...www.friendster.com/saerah80 . Joinla. Hari Ahad kena pergi rumah Pak Long ada kenduri.

7 Jun 2007

Time's most influential people.

Ari tu tengok kat San Francisco Coffee ada promotion kalau beli Time magazine boleh dapat coffee and muffin percuma, harga dalam 8.50 aja. So, what the heck, aku pun beli ajala. By the way coffee dia tak sedap langsung. Aku lebih suka Guara coffee lagi dan Dunkin donut ice coffee.

Dia terbahagi dalam banyak bahagianla, entertainment, sciences, IT, builders,business, arts, politics, dan activist. Apa yang menarik minat aku adalah yang tukang tulis tu orang yang terkenal. maksudnya diorang tulis siapa yang diorang kagumi. contohnya Donald trump tulis pasal seorang mamat ni yang sanggup membahayakan diri dia untuk menyelamatkan seorang yang terjatuh kat lorong subway. Dia ni pekerja kontrak bangunan so dia tahu kat landasan subway ni ada satu part yang tak kena train so dia cover lelaki yang jatuh tu dengan badan. Mr. trump siap bagi US 10,ooo lagi kat dia.

Satu lagi yang aku suka pasal Bill & Melinda Gates foundation. Diorang ni cover pasal education for children. aku rasa dekat berpa billion diorang dah bagi pasal ni. Banyak jugakla pasal orang-orang kaya yang buat kebajikan ni, Lakshmi Mittal, Warren Buffet, pehtu ada seorang ni David ke apa Rockefeller siap subsidy museum lagi dan juga bina Rockerfeller centre( tempat orang main ice skating, ada pokok christmast yang besar, tempat orang propose, aku rasa tempat ni ada banyak kali dipaparkan dalam filem). Muslim pun ada juga, Prince Ta something-something mendermakan duit dia kat universiti seluruh dunia untuk belajar pasal Islam dan membina right wing dekat Louvre museum( tempat simpan gambar monalisa, Da Vinci Code filem kat sini) untuk Islamic art.

Aku terfikir nak tulis semua ni pasal aku rasa memang kecik sangat aku punya pencapaian dalam dunia ni. Kalau aku mati pun tak de apa orang nak remember sangat. Family dan kekawan mungkin ingatla then what?

I should mark my mark in this world, but how?

31 May 2007

Sambungan K**** slang

Copy and paste- Taktik ini dilakukan untuk menutup "kejahatan" apabila bos ternampak anda buka internet. Mula-mula pastikan laman web yang dibuka mempunyai banyak tulis(forum, newspaper) kalau yang ada gambar tu, tak dapat diselamatkanla. Lepas tu just copy sebarang tulisan di situ menggunakan klik kanan dan buka Microsoft words dan tampal disitu. Itu membayangkan seolah-olah anda sedang membuat rujukan/research/reference. Taktik ini dicipta oleh Mek Tot. Syabas inspector sahab!

30 May 2007

K**** Slang

Ni contoh-contoh bahasa yang maybe hanya staff K**** ( dan ex) yang boleh paham. Ni list dia.

1. K**** curse – Terdapat dua, satu positif, dan satu lagi negative
Negatif-
a) Maka sesungguhnya kalau staff yang datang masuk bekerja itu bujang, maka dia akan kekal bujang hingga ke akhirnya, sehinggalah ada salah satu senior staff itu berkahwin. Mungkin akan terbatallah sumpahan itu.
b) Jika staff tersebut sebelum masuk mempunyai kekasih, maka akan ghaiblah kekasih tersebut kerana tidak tahan melayan kesibukan staff tersebut. Hanya pasangan yang tabah menghadapi sebarang rintangan sahaja berjaya menuju kea rah kebahagiaan.

Positif-
Maka sesungguhnya kalau staff yang datang masuk bekerja itu sudah berkahwin, namun masih tidak mempunyai anak sekian lama, maka dengan izin Allah, akan mengandung jua akhirnya.

Sumpahan ini mungkin hanya kebetulan, tapi banyak berlaku ke atas K**** staff.


2. Slanga

a) Atuk/Bapak/Orang Tua – Kitaorang punya ketua pejabat
b) Abang long/kak long- Masing-masing punya team leader
c) Kakak/abang/adik “ angkat “ kesayangan – Orang yang kita rasa “sayang” sangat
d) Kembar – orang yang selalu bersama, sampaikan cuti pun bersama. Tak dapat dipisahkan.
e) Kakak besar- pangkat dia lebih besar daripada ketua pejabat
f) Budak kechik – Fida
g) Mek Tot – Linda
h) Orang besar- Orang yang memang besar @ tanggungjawab dia lebih besar.
i) Aquarium – Bilik meeting kecil berdinding kaca.
j) Island- Dimana kawasan work station yang selalu tak dak orang sama ada mereka pergi melawat centre/cuti/berenti kerja.
k) KBC ( K**** Broadcasting centre) – Kumpulan ini telah berlerai apabila ketuanya telah berhenti untuk menjadi cikgu di Perak. Ahi yang tinggal tidak berapa aktif kerana memang tak pandai cari maklumat.

l) Forever cannot get KQS – memang selamanya tak dapat mencapai standard yang diperlukan.
m) BFF “best friend forever” – Mereka yang selalu melakukan aktiviti bersama-sama, pendek kata nampak je muka A, mesti si B,C,D berada berdekatan. Vice versa.
n) Meeting- Sekumpulan manusia berkumpul untuk berbincang dan tak semestinya capai keputusan. Melakukan aktiviti yang sama dengan topik yang berlainan.
o) Briefing- Aktiviti mencuri masa selalunya berlaku di hari Isnin dimana mengambil masa yang panjang sehingga apabila habis aktiviti ini hanya tinggal sejam lagi sebelum makan tengahari dan masa yang sejam tersebut digunakan untuk membaca e-mail. ( tak sempat nak buat kerja + lapar)
p) Tapau – aktiviti yang dilakukan semasa tak dak duit untuk makan ( tengah@akhir bualn) tak pun untuk mereka yang berdiet.
q) Pantry/supplier – Mereka yang mempunyai banyak bahan makanan hinggakan “terpaksa bersedekah” kepada mereka yang memerlukannya.

So, setakat ini sajalah yang aku tau@ingat. Kalau sapa-sapa yang tau lebih, tambahlah ye. Thanks.

24 May 2007

Vietnam- Fun Fun Trip part 2


Hari kedua ni aku rasa yang paling best sekali. Mula-mula kitaorang pergi Chu Chi Tunnel. Perjalanan dekat dua jam jugakla. Dalam bas tu, macam ada pesta tangkap gambar orang tido yang diketuai oleh Mr. Nicholas Liew @ Nicky and Sean. Ramai jugakla yang jadi mangsa. Aku hamper menjadi mangsanya tapi waktu dia tangkap gambar tu aku terbukak mata. Lepas t terus tak jadi tido.
Sampai je kata sana mula-mula tengok video dulula. Video tu hitam putih menceritakan pasal zaman perang Vietnam dulu. Tempat tu memang satu kampong yang gali. Lubang dia kecik je sebab diorang memang kecik. Perempuan dia memang lawa-lawa dan halus je. Aku rasa paling besar pun saiz L je.
Tak semua tunnel tu kitaorang dibenarkan masuk. Ada satu lubang masuk tu memang kecik, aku memang sure takleh punya. Lepas tu dia tunjuk jerat untuk tentera amerika memang dahsyatla kalau kena. Tunjukla dia punya dapur yang tak mengeluarkan asap supaya tak kena bom. Ada jugak pergi stesen tempat bom B52 jatuhkan, memang besar, boleh buat kolam ikan. Lepas tu kitaorang masuk tunnel, semua masuk termasuk big boss aku sekali. Terowong tu memang muat-muat badan aku je. Cehhh mula-mula boleh macam jalan tertunduk-tunduk. Lama-lama lepas tu kena jalan tunduk lagi, then memang kena merangkak, kalau orang yang kecik boleh lagi. Memang riuh dalam tunnel tu sebab gelap. Nasib baik ada torch light, itu pun kecik je. Adala kawan aku yang guna lampu hand phone. Mek Tot memang kecoh, dahla dia duduk belakang aku. Sempat bergambar dalam tunnel lagi kitaorang. Dalam tu memang panas giler. Tunnel tu panjangnya dalam 3 meter, dalam 7 meter. Ada tunnel dalam lagi kiranya macam aras kedua dan ketiga. Keluar je dari tunnel tu memang bestla. Rasa macam mana keperitan diorang waktu zaman perang dulu. Kitaorang yang masuk kejap ni pun dah sesak nafas ngan panasnya lagi. Macamla diorang dulu boleh bertahun –tahun hidup dalam tu. Lepas tu ada lagi satu tunnel, lagi panjangla tapi aku tak masuk sebab memang kecik. Mek Tot masuk. Dia kata ada satu tempat tu diorang kena terjun masuk aras kedua pehtu panjat balik. Kitaorang tunggula kat tempat keluar. Dari jauh dah boleh dengar kekecohan dalam tu. Suara dia la yang kuat sekali. Keluar je tangkapla gambar pehtu si Tswen Ching ni hulurla tangan, sekali dia terjatuh menghempap Tswen ching sekali dan jatuh tergolek ala-ala filem Hindustan terus depan aku. Aku mula-mula bantai gelak giler pehtu baru tolong diorang. Memang kelakar betul.
Then kitaorang pergi ke Delta Mekong. Kalau cikgu Gegrafi aku tahu mesti dia bangga giler. Geografi memang favourite subject aku tu. Siap masuk persatuan Geografi dan Sejarah lagi waktu kat Mat Jiwa.Sungai dia memang lebar giler. Kitaorang naik bot pergi sau pulau ni yang memang terkenal degan pengeluaran pertaniannya. Dia jamu buah pehtu promotela beli barang dia sekali. Pehtu kitaorang naik sampan untuk pergi ke bot balik. Masa naik sampan tu memang bestla. Bergambar macam titanic tu. Masa ni kitaorang dah join group 2 yang baru sampai Vietnam.
Masa makan malam kitaorang jalan kaki pergi floating board. Memang besarla. Ok gak makannya. Bot tu bergerak pusing-pusing kawasan kat situ. Ada orang Jepun agaknya, mak cik ni tak berenti-renti nyanyi karaoke. Penuh semangat. Lepas tu ada la minah ni mula-mula nyanyi, dia pakai baju agak sexyla jugak. Lepastu dia bukak baju tinggal bra berlabuci ngan samala dengan seluar pendek dia menari ala-ala tigr show. Lepas tu semua orang dating dekat pentas tu. Dia ni pun pandai buat perdembahan menggunakan api. Memang sesak mata memandang. Tapi bagi dia memang biasa je kot.

Hari ke-3- Hari ni aku bengang skit bukan apa , aku dah berusaha bangun awal untuk breakfast, tapi Mek Tot ni buat lambat-lambatla pulak. Dahla nak check-out, last-last sempat makan 15 min je. Geram betul. Lepas tu pergi shopping kat Ben thant. Memang tak murahla.. Aku banyak beli kain untuk baju raya. Peniaga kat situ memang boleh cakap Melayu, Cina, Jepun, Eussia. Hebat betul. Tapi diorang ni agresif jugakla. Main tarik-tarik tangan, baju semua.
Last-last dari millionaire aku jadi papa kedana, siap terpaksa pinjam dari Kak Ain lagi.
Tapi apa pun memang pengalaman yang tak dapat dilupakan.!



Tank tentera Amerika dalm hutan.


Dalam bot dekat delta Mekong


Dayung sampan, dayung- dayung sampan


Siap bergambar sebelum masuk terowong.




Bergambar dalam Chu chi tunnel, masa ni tak yah merangkak lagi.


Mek tot menghalang pemandangan aku dari kamera.

Rizal yang semestinya muat masuk dalam lubang.

Dalam floating boat, ok air tu bukan air kencing setan, tapi teh payau, ok.

Bergambar setelah penat membeli-belah kat pasar Ben thant

Sempat buat manicure, murah je dalam 30 000 dong ($2 US dollar)

Ben thant market

23 May 2007

Vietnam- Fun Fun Trip part 1

Hari ni baru ada masa nak update blog. Hari lain tu bukannya tak de masa tapi malas. Yang lian semua dah update blog, kalau korang nak baca. Tapi kadang-kadang musykil jugak, ada ke orang nak baca blog aku ni? Ntah-ntah hanya officemates aku ngan Ili je.
Apa-apa pun hidup musti diteruskan.
Aku rasa company trip kali ini memang best giler, sama atau pun lebih kurang tahap ngan masa pergi Bali 2 tahun lepas. Mungkin pasal group aku memang best ataupun tempat tu sendiri.
Vietnam- Aku tak pernah rasa takut sangat waktu nak lintas jalan. Tour guide to cakap, kalau nak melintas lintas je, kalau tak sure berenti tapi jangan sesekali patah balik. Dalam erti kata lain, tutup mata jalan je. Kat sini paling banyak motor. Tak pernah aku Nampak motor sebanyak ini dalam hidup aku. Jalan raya diorang memang dikuasai oleh motosikal. Pehtu diorang dahla tak pakai topi keledar , main redah je dan tak guna signal. Memang kita tak tau diorang ni nak pergi mana. Aku yang kat dalam coach ni pun risau bila diorang hamper sangat ngan kit. Aku ingatkan trafik kat Indonesia yang paling teruk, rupanya aku silap. Tapi memang pandas gila kat sini. Panas dia lain macam, bukan yang macam panas terik tu tapi bahang dia memang tak tahan.
Hari pertama – Sampai je terus pergi kat Istana president, okla. Lama jugak kitaorang kat situ, boring pun ada. Kitaorang pergi setiap bilik. Ada satu bilik tu macam cerita Princess Hour ( Goong) aku ngan kak ain rasa nak langkah penghalang tu dan tangkap gambar macam pose Chaekyung dan Shin, tapi kitaoang tak berani. Turun bawah tanah macam cerita cerita spy dulu-dulu. Nanti tengok gambar.
Pehtu pergi post office ngan Notre Dame Cathedral. Post office dia memang lawa giler. Rasa macam kat Stesen keretaopi kat London. Siap dengan telephone boothnye lagi. Lepas tu kitaorang hantar postcard, aku hantar kat diri aku sendiri. Macam takde orang lain. Pehtu kitaorang pergi War Musuem. Memang sedihla tempat ni. Tengok gambar gambar memaparkan kekejaman puak yang menganggap diorang ni polis dunia. Padan muka diorang kalah kat situ. Tapi memang sedihla, ramai wanita dan kanak-kanak yang mati. Pehtu ada plak mayat bayi betul alam botol. Masuk Tiger Cages, tempat untuk kurung gerila yang melawan diorang dulu. Aku nak tangkap gambar kat satu bilik sel, memang terkejut giler bila tengok ada patung dalam tu. Macam orang betul.!
Lepas tu kitaorang pun balikla ke hotel. Hotel dia memang lawa. Macam ala-ala 50’an gitu. Lepas mandi semua kitaorang pergi makan kat restoran hala. Not badla. Lepas tu diorang nak gi jaln-jalan tapi aku memang tak larat sangat. Rasa nak pengsan pun ada gak. Aku naik atas tido zzzzzzzzzzz. To be continued……….





Dekat Notre Dame Cathedral depan Post Office

Pemandangan daripada Istana President.

Dalam Post Office

Nampak tak "sesuatu"?. Gambar kat Tiger cages.


Kereta kebal tu tinggalan tentera Amerika kat War Museum.

17 May 2007

Tak sabar nak pergi Vietnam

Esok pukul 4 pagi dah kena bangun dah. Di tolong antar pergi KL Sentral, thank you Di. Kena ada kat situ pukul 6am. Dulu masa pergi Jakarta pun macam ni jugak. Kat sana nanti kena tukar duit USD tak pun Dong, tak taula nak tukar banyak mana. Pasal makana pulak, kena bawak meggi banyak-banyak. Kitaorang pergi Chu Chi Tunnel, terowong askar vietkong ni masa vietnam war tu...Museum, Sungai Mekong, Notre dame Catheral, shopping kat Ben Thanh market. Balik hari ahad. Company trip di dibahagikan kepada 2 group, aku first group yang pergi sana, balik ahad, Group satu lagi pergi Sabtu balik Isnin. Sebenarny trip ni conclude pergi melawat ofis Kumon Vietnam jugak. Ramai tak nak pergi sebab diorang tak nak melawat ofis tu, pehtu berpecah plak. entahlah maybe diorang dah kaya dan boleh pergi sendiri. Aku, orang dah ajak pergi, free lak tu, ikut ajala. Lagi pun aku memang suka pergi berjala-jalan. Kiranya hampir semua Asia tenggara aku dah pergila. Tapi aku memang tak sangka nak melawat Vietnam ni, tak pernah terfikir dalam kepala otak nak pergi sana. Nanti aku letak gambarla balik Isnin ni.
Bon voyage!!!!

15 May 2007

Why me?

Yesterday I'm so happy shopping around in Midvalley, buy new clothes, perfume eventhough I don't have enough money. I always like that, if I worried about money thing, I will shop around. Damn credit card. Now, I have to pay a lot also. and why my check is sooooooo late.
This morning, when I check my e-mail, then come the sad news, then when I call one of instructor then something happen also, is it today "Please mad at Syahira Day", because i really don't know. and this stupid Mika's song " Love Today" is keep playing in my head. Love, love me, love love me.....

8 May 2007

Get tagged again....

Since i've got tagged by bernice, so please allow me to write-up in english. Please mind the grammatical and spelling error as I did not get A1 in my SPM for English.

5 things found in your bag:

1. Of course my new purse ( by at Sogo last weekends) with all my important cards (IC, Driver license, ATM Cards, credit card, insurance card) and others ( Jusco, Sogo, Mesra, Kurnia, Enrich cards) so now I cannot closed my purse properly.
2. My phones - Of course, although not many people called me though
3. Medicine- I have my own pharmacy in my bag with paracetamol, flu pills and lotion.
4. Company camera- Like Bernice, for leisure and business
5. Keys- House and car keys

5 things found on your wallet:

1. Of course the cards like I mentioned above
2. Credit card & ATM receipts
3. A little money ...... I save for Vietnam trip maaa...
4. Name cards - Clinic, frame store
5. My old P license.

5 favourite things in your room:

1. My TV /Astro /DVD/CD player - Like irama dan lagu , cannot be seperate.
2. My balance ball - Sometimes, when i feel energetic enough, I do my sit-up on the ball.
3. My bed and 5 pillows- Believe me i need those pillows.
4. Make-up counter and big mirror- It's not for make-up actually but for my toner, lotion all that stuff
5. Books and magazines collection - Seriously , I have to get rid some of the stuff.

5 things you always wanted to do:

1. Trip to Ireland - Visit to castles as well as to catch leprachaun
2. To go to Westlife concert ( before they split)
3. Lose my weights - Please -please let me lose my weights
4. Get married and have kids
5. Bring family to Mecca

5 things you are currently into:

1. Blogging - Laugh and get to know more about my friends
2. Hanging out with my friends - Especially at makan time
3. Stealing mp3's from other websites using google- I'm so sorry....
4. Thinking and planning how to improved and help all my instructors so that they can be happy?
5. Ugly Betty,ANTM, Bleach,TAR,American Idol,E! Channel, 30 Rock,Ned Declassified, Life with Derek,Spongebob Squarepants, CSI.

Well I think Bernice already tag the person I know, So I tag faizala.

Ok that's all folks.

7 May 2007

Mandi-manda di Anjung Sedayu

Hari Sabtu aritu pergi mandi manda kat Anjung Sedayu kat Gombak. Mula-mula pergi jemput Safiah kat Taman Melati, dia kata rasanya dia tahu kat mana tempat tu. Tapi kitaorang sesat dalam dual tiga kali jugakla. Ada masa tu memang dah rasa confidence dan confirm tempat tu punya. siap makan dan minum gerai kat situ. Sampaikan diorang lalu dan tepon pun tak sedar. Tapi not badla tempat tu. Memang best gilerla. Tapi takleh berenang pun, sebab banyak batu. Mainla ala-ala tuan puteri gnan dayang, simbah-simbah air tapi cara ganasla. Sori tak dapat letak gambar, sensored sikit.... Kalau ada Ili, mesti lagi best.

26 Apr 2007

Arghhhhhhhh!!!!!!!!

Minggu ni memang antara minggu yang paling malas dan sedih bagi aku. Ili nak berenti kerja sebab dia tak nak jadi anak durhaka. Aku telah kehilangan room partner untuk cuti-cuti ke Vietnam.Kena shre lagi ngan McTot. Ili terpaksa pergi sebab personal reason. Aku rasa sebelum ni mesti dia tak terfikir minggu depan dia kena ajar budak. Mesti dia ingat minggu depan kena berdepan lagi ngan GM kitaorang dan follow-up MCVC. entahla, so kita tak leh pikir yang selamanya seseorang itu akan bersama buat selamanya. Dah kurang satu geng lunch. Ili ni best sebab walaupun dia mak orang tapi tak macam mak orang, dia bebas ke sana ke mari (macam burung lak), pergi birthday party, buat aktiviti lasak masa kat ASM aritu. So ni tribute untuk Ili....

I think I'd better leave right now
Before I fall any deeper
I think I'd better leave right now
Feeling weaker and weaker
Somebody better show me how
Before I fall any deeper
I think I'd better leave right now
As we go on,We remember
All the times we, Had together
And as our lives change, Come Whatever
We will still be Friends Forever

24 Apr 2007

Masa aku kat Singapore.....

Dua minggu lepas pegi singapore, ada FD Training. Dalam 9 orang pergila. Ok gak. Hotel da memang bestla " Swissotel Stamford". RHQ office memang lawa. Dapat jumpa dengan aku puny acrush, siap interview dia lagi. Sapa aku punya crush?Hehehehe hanya orang yang tertentu aje tau. So aku share gambar ye.....

Masa di aku ngan Mctot kat depan the famous hotel Raffles.




Kat dalam Raffles City Shopping centre, memang lawa. Siap ada rythemic fountain, kalau setakat KLCC punya tu, memang kalahla.








Gambar kat depan balkoni bilik kitaorang.....


Ni gambar roomate aku, nampak cutela tu kononnya....

23 Apr 2007

Makan nasi lemak dalam kereta...

Hari sabtu aritu tercatatla dalam sejarah, ye aku telah makan nasi lemak dalam kereta. Ni jadual aku masa ari sabtu:

8.30am - Bersiap sedia nak ke Ukay Perdana centre, singgah kejap kat Petronas Bangsar isi minya, beli Kinder Bueno ngan Nescafe Tin
9.00am - Samapi Uk Perdana, instructor belikan aku nasi lemak.
10.15am- Bertolak ke Taman Dagang, mula-mula aku malas bawak nasi lemak tu , tapi dia sua jugak. Bawak ajala..
10.30am -Sampai kat Taman Dagang, tapi rasa awal lagi sebab dia kata FTC student sampai pukul 12pm. so pegi Giant beli Tissue ngan air. dalam setengah jam kat situ sebab nak pikir beli tissue apa.
11.15am - centre Taman Dagang, dia cakap student FTC dah banyak balik, alamak... takpela stay aje. Nasib baik masa nak dekat balik tu ada sorang datang. Masa feedback ada sorang lagi FTC student rupanya tingkatan 2. okla tu.
12.45pm - alamak, aku tak tua sangat nak pegi centre Taman Seraya ni, tepon instructor tapi aku pun macam tak pasti jee. Argh hantam sajala. Aku rasa dah betul dah taman ni, tapi kenapa rasa tempat ni macam happening saja, sebab Taman Seraya tu macam quiet je. Nama jalan dah macam betul, tapi salah rupanya... kena pusing balik.Dahla jem, rasa nak pergi tandas lak tu dahtu masuk balik kat tempat yang sama, memang bara giler, sebab jem malas nak tunggu tu.Akhirnya sampai jugak.
1.30pm - aku suka jugak datang centre ni sebab cantik dan tenang aje. Ada jugakla 2 -3 FTC student. Lepas discuss ngan instructor, boleh tak aku main-main dengan anaknya yang bongsu. kitaorang main cari barang dalam buku. aku layan je....Petah budaknya.Kecik-kecik lagi dah memnag speaking giler, aku masa tu memang tak reti speakingla. Asyik bergaduh ngan adik aku lagi.
2.45pm - Alamat dah laparla plak. aku malas nak berenti nak makan, sebab aku kalau boleh nak balik cepat. Nasib baik instructor ni plak bagi aku air 100 Plus. Nampak nasik lemak ...hmmm nak makan ke tak? Argh makan sajala, kalau orang lalu kat tepi kereta aku buat-buat cari barang kat dalam dashboard. Berlakon beb,Alhamdulillah, kenyang pun. Ok last centre to go ke Taman Seri Gombak.
3.30pm - Ramai gak student FTC dia. Centre dah semakin cantik. Gambar aku ngan instructor kat Bangkok pun dia lekat kat diding. Aku nampak tembam. Kalau boleh aku nak balik awal, pergi ke Giant beli panggang dia pehtu balik dan makan, tapi instructor suruh tunggu sampai habis ajak makan sesama. Okla.
5.30pm - Pergi makan kat tempat macam mamak tapi pengendalinya Cina. Halalla. aku pernah makan ngan Jocelyn kat sini dulu. Beli ice blended cappucino tiramisu ngan ketiow hokkien. rupanya ketiow goreng basah. Tak sedap pun tapi otak2 dia memang best. Diorang ajak pegi PD bulan depas, tapi kena pergi Vietnam la...Dah hujanla plak....
So sebelum balik singgah ke Giant still beli ayam ngan majalah. ntahla semenjak adah ada balik lampu ni.. asyik nak membaca aje. Yela sebulan bergelap malam tak leh nak buat apa, asyik tengok TV aje.

Ok 9 more centres to visit.!!!!!!!Argh.....................

16 Apr 2007

Kenapa aku sorang je kat office arini?

Alamak, ni takleh jadi ni, apsal aku sorang je kat office ni. Orang lain semua dah kuar pergi centre visit. Kang nampak sangat aku ni pemalas lak. tapi aku punya centre kelas FTC dia start pukul 6pm. Takkan aku nak pi awakl kot. Argh apa-apa pun aku musti kelaur sebelum diorang habis meeting. aku musti (^_^)

9 Apr 2007

10 Things to do before I die....

10 Things to do before I die (list ni tak ikut aturan)

1. Bertaubat, pehtu bawak famili pergi Mekah.
2. Minta maaf dan memaafkan.
3. Bayar semua hutang dan menghalalkan hutang.
4. Pergi melancong ke Ireland ( x kisahla sorang diri pun)
5. Tengok konsert Westlife dan Keane sebelum diorang berpecah (Ni kena cepat- cepat pergi ni)
6. Pergi Disneyworld ( kalau boleh kat Floridala, tapi kalau tak dapat Hong Kong pun jadila)
7. Buat 'bungee jumping'( tak kisahla kat mana pun)
8. Kawin dan buat anak
9. Travel seluruh Malaysia. ( buat masa ni aku tak pernah pergi Johor, Pahang dan Sabah)
10. Pastikan keluarga yang ditinggalkan lengkap imannya dan cukup hartanya.

List ni nanti mungkin akan berubah..... so lepas ni Ili plak.

5 Apr 2007

Aku kat Sibu...

Pergi ari Selasa dan balik esok semuanya kerana 'One Team". Menyesal tak update board. Tapi ok gakla, waktu orang lain sibuk kerja, aku makan, tido, tengok tv, pergi shopping. Tapi malam boring skitla seBAB KEDAI TUTUP AWAL, PEHTU TAKDAK 8TV. mELEPAS uGLY bETTY aku....Nasib baik dah tengok'Goong" sampai habis. Sekarang ni tengah breakfast kat hotel waktu orang lain tengah kerja......

28 Mar 2007

Goal Setting



Ahhhhh... leganya, aku dah habiskan semua area meeting. Esok terus cuti sampai Jumaat. tapi sabtu kena datang balik ada Assistant Training pehtu ahad ni ada recognition day kat Batu Caves. Kiranya aku tetap kerja 5 hari gak. Semalam kena buat Goal setting, tapi aku rasa kalau bahagian attendace of Area meeting tu dah tak fulfil dah. Nampaknya kena buat waktu semua orang adala. Goal setting ni nak tau apa perancangan kitauntuk masa depan area aku. Mestila aku nak buat baik punya. Tapi kalau untuk peribadi, tahla, ada gak my colleaugue tanya, what is your goal for your life? aku seriusly cakap tak tau. Dia cakap semua orang kena ada matlamat dalam hidup. Mungkin sebab aku rasa comfortable dalam hidup aku sekrang ni. Tak rasa nak berubah pun. Kawin, tahla, rasanya macam best hidup single lagi. Tapi tak bermakna aku taknak kawin, maybe aku tak jumpa lagi orang yang sesuai. Aku bukan nak yang perfect, tapi somebody who can me me happy. Payah sangat suruh bapak aku cari je, bukan apa aku rasa cinta boleh dipupuk. (Alamak ala-ala Goong la pulak). Aku rasa nak hidup simple asja. Ada rumah, kereta, duit yang cukup( kalau lebih takdela banyak sangat) middle income, pehtu ada family to take care. Kalau aku dapat semua tu ,aku dah bersyukur dah. Aku tadela sampai nak jadi CEO ke GM atau bukak perniagaan sendiri. Kadan-kadang terfikir jugak, aku ni tak de matlamat langsung ke, jadi macam lalang ditiup angin, ke kanan dan kiri ikut haluan angin, bila dah tua, kena tebas. Entahla.... Just go with the flow.....

26 Mar 2007

Me as a tourist guide.

Bangun-bangun arini terus pening kepala. Berdenyut- denyut pulak tu. Tula semalam balik lewat tapi best jugakla. Semalam lepas conference, aku offer Rochelle ( staff from Philippines) berjalan-jalan. Bukan apa, masa aku kat Philippines dia yang bawak aku berjalan-jalan kat sana, so ni nak balas budila ni. Kitaorang pergi Aquaria, pehtu terserempak Teacher Tess ngan Kak Ain, Mag & husband dan Jennifer and husband. Dari sini aku nampak the other side of Teacher Tess and other instructors. They are very fun and like a normal person, epecially Teacher Tess. Then rocheele belanja makan ice cream and A&W. Malu pun ada gak sebab dia tetamu, takkan plak dia belanja aku. tapi sesungguhnya aku dah try tolak habis-habisan, tapi dah orang nak belanja, camno, so rezeki jangan ditolak.
Pehtu kitaorang pergi naik " Eye of Malaysia' Mula-mula ingatkan ramai orang beratur nak naik tapi takdela ramai sangat. Tapi nak parking sikit punya jauh kena jalan. Masa tu jugak ada bertunjukkan bunga api dan water ski acrobatic. So, aku rasa aku dah jadi tourist guide yang baikla. Siap tangkap gambar sambil bersila semata-mata nak ambik gambar KLCC.

Kat Aquaria

Gambak KLCC dari dalam gondola " Eye of Malaysia'

Ni gambar dari handphone aku, gambar Rochelle ada dalam kamera dia. Dia kata nanti dia e-mail kat aku. dia balik Philippines arini. So Mabuhay!!

20 Mar 2007

Aku naik jerawat!!!!!!!!

Mak aii, dekat seminggu tak update blog. Memang busy gilerla sampai naik jerawat. Jerawat stress!!!!Tapi Linda kata nampak manis gitu......Sekarang ni tiap-tiap download cerita Goong. Dah download dari siri 7 sampai 17. Memang tengah angau lagi. aku rasa nila cerita yang paling angau yang pernah aku tengok. Ntahla pasal apa, mungkin sebab umur dah lanjut dan masih single. Mungkinkah aku desperate? Tapi cerita ni memang Fairy tale gilerla. Tak mungkin terjadi kat aku. Napala arwah atuk aku tak tunang aku dari kecik ngan anak raja ke, ok gak, hehhehe. Ok stop about this.
Ingatkan nak cuti hari Jumaat ni, dah apply pun, tapi kena pulak jadi'host' untuk staff dan instructor dari Singapore. Kena atur centre visit, transportation macam-macam lagi. aku rasa aku dah 'terjerit' kat bos aku tak taula dia perasan ke tak. Tapi aku rasa dia perasan kot sebab dia tiba-tiba je tanya pasal ni. aku memang tengah geram sebab banyak kerja nak buat serentak. Mana power point untuk Assistant Training dengan jadi presenter lagi, Area Meeting dan esok pun kena buat jugak. Kadang- kadang aku rasa menyesal gak terima jadi FDC, sebab kalau aku bayangkan masa aku jadi assistant dulu, tenang je hidup aku. Hari minggu tak yah kerja, Ni jadi FDC ni , tiap-tiap minggu kerja, bilik tak sempat berkemas, baju apa lagi hantar dobila.
Dulu aku ingat lagi masa kerja kat system, yang paling sibuk pun waktu reportla. Kalau kena marah pun ngan team leader tak pun senior. Aku selalu tengok FDC masa tu selalu keluar, boleh bergembira,pendek kata macam best jer jadi FDC masa tu. Rasanya betul kata Pak cik Spiderman (aka Peter Parker):"With great power comes great responsibility.". Ok sambung kerja balik (^_^)

13 Mar 2007

Sibuknya hariini....

Sibuk gila mana nak siapkan powerpoint presentation untuk area meeting, edit video untuk Free Trial Campaign, Kalau tak arini nak pergi centre visit, langsung tak jadi. Geramnya, dahla lampu kat rumah tak dibetulkan lagi.....Ok dah sampai disini saja. Buh bye!!!!

9 Mar 2007

6 weirds thing about me (^_^)

1. Obses - yang korang boleh nampak dalam blog aku ni, dan aku dah terangkan dalam blog aku.

2. Suka beli majalah lama2- Kalau ada majalah seperti Gempak, Reader Digest tak pun Mastika, ikut moodla mesti beli pehtu sekarang ni aku tak tau mana nak letak dah semua majalah tu. Memang banyak gila.

3. Suka beli buku 'cantik' - Selalu pegi "Living Cabin "kat Midvalley sebab dia jual banyak buku yang memang 'girlie' dan cantik. aku suka yang ada gambar yang macam romantik gitu. aku tak tau nak ceritala. Bamyak gak duita aku habis pasal ni. Aku tak guna buku2 tu tapi buat collection. Kalau pegi overseas pun aku suka masuk kedai buku contohnya macam gambar ni aku beli kat Bangkok masa KAO Conference aritu.


4. Lama pikir kalau nak order makan - Aku rasa orang KBC memang fed-up dengan tabiat aku ni. Kalau sebelum sampai tempat makan mesti diorang suruh pikir nak makan apa. Nanti takdela waiter tu tunggu lama. Aku bukan apa kadang kadang aku tak tau apa yang aku nak makan. Kang aku order menda ni, makanan orang lain tula aku nampak sedap, menyesal tak order. Mungkin aku ni tamak kot.

5. Suka menumpahkan air kat mejaaaa kerja - Kopi, teh dan semua meja aku ni dah merasa. JJ kat belakng pun tau, kalau tiba-tiba aku menjerit tu pasal tertumpah airla tu. Macam budak-budak.

6. Hantu Kicap - Apa-apa aku makan mesti taruk kicap. Tak caya tanya Di. Pasal tula aku banyak parut. Semuanya aku bubuh, laksa, roti canai, maggi, nasi, bihun sup pendek kata memang takleh hidup tanpa kicapla. Senang. Kat dapur aku memang kena ada kicap, kicap kegemaran aku kicap Tamin, Habal ( kaler hijau terutamanya aku tak suka kaler merah sebab manis) dan cap lembu berlaga. ( orang Kedah mesti Tau punya). Kalau kat ofis nikan kadang -kadang kalau waktu makan nasi tapau mesti aku cakap" kan best ada kicap" . semua ahlil KBC tau perangai aku ni.

So sekarang aku nak tag sapa lak ha?alamak aku tak tau sapa-sapa pun, Ili nanti ko tolong tag untuk aku no. thanks.

Rules & Regulations: Each player of this game starts out by giving 6 weird things about themselves. People who get tagged need to write in a blog of their own 6 weird things as well as state the rules clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. After you do that, leave them each a comment letting them know you tagged them and to read your blog

8 Mar 2007

Gila Goong Part 2


Stop stop I need to stop this, kang tak jadi buat kerja lak. aku memang kalau sekali obses kat sesuatu mau seminggu gamaknya. aku ingat lagi waktu obses dengan Westlife dulu, hampir tiap-tiap hari pergi CC, sebab nak download wallpaper dan baca pasal kumpulan ni. Aku minat kat Kian Egan, pasal aku suka belakang dia dan fortunately tak gay. Oh aku memang ad history skit pasal ni, orang yang aku minat je mesti gay contohnya macam Stephen Gately dari Kumpulan Boyzone. Mati -mati aku tak percaya, siap ada gambar dia lagi dalam loker aku. Dia ni sweet sangat. Tapi lepas aku dapat mimpi pelik dan dia dah mengaku sendiri memang ada rasa kecewa skitla.
Sweetkan?
antara gambar favourite westlife...


Lepas tu obses ngan Clay Aiken, yang ni aku malas nak amik tahu dia ni gay ke tak, lantakla tapi suara dia memang best. aku memang tak puas hati dia kalah ngan Ruben Studdard tu. Kalau boleh nak tengok dari awal sampai habis untuk season tu Amrican Idol tapi aku tak tau nak beli@ download kat mana.

Ni masa mula-mula masuk, tak hensem pun maklumla belum 'make-over lagi
Ni pulak lepas American Idol, dah ok skit, tapi bagi aku memang dia ni cute walau macamana pun. Suara ni the best!
Ni gambar terbaru. not bad.



Mula- mula aku kenal waktu dengar lagu 'This is the night' kat radio Light& Easy ( sekarang ni dah tukar Lite Fm) . Sedapnya suara dia ni so aku tunggu sampai DJ tu bagitau sapa dia ni, then esoknya apa lagi Googlela. Start dari dia ni baru aku tahu pasal American Idol. Album dia yang first tu memang bestla. Aku siap 'convert' Di sampai dia pun suka lagu Clay Aiken.
Dan sekarang Goong plak, hadui lepas ni tak taula aku obses apa lagi........





7 Mar 2007

Gila Goong!!!

Habisla, aku dah start obses dengan cerita " Princess Hours" kat 8TV. Cerita ni ditayangkan jam 8.30pm, Isnin sampai Jumaat. sekarang ni aku atur centre visit pun ikut cerita ni. Kalau boleh nak balik sebelum 8pm. Kalau tak leh sangat, ( terpaksa kerja gak) aku siap download episode yang tak le tengok tu. Kalau nak beli CD dia mahal sangat. Aku rasa tiap-tiap hari aku download pehtu burn dalam CD. Hero dia takdela hensem sangat Prince Shin,, cute lagi nemesis Prince Yul. Tapi masalahnya aku suka hero dalam komik. Dalam komik memang hensem. Adoi masalah betul, terjatuh cinta kat orang yang tak wujud. Nasib betul.

So kalau nak tau lebih lanjut pasal cerita ni click kat sini: http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=186801&extra=page%3D1&page=1

tak pun lawat soompi forum.




Hero ngan heroin dlam drama ngan komik ( hensem komik lagi)



4 watak utama . Gambar heroin dalam gambar ni comel sangat.



Cutenya....

2 Mar 2007

Report Day

Hari ni merupakan ari yang paling sibuk setiap bulan. Tapi seripusly, aku suka jugak ari ni sebab boleh tengok office macam chaos sikit, macam dalam 'disaster movie' plak. Telefon berdering, orang berlari ke fax machine. Kadang tension sebab student count 'down'. Well, have fun today!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 Mar 2007

Honesty....

Kenapalah aku ni honest sangat haa..............I thought honesty is the best police, but I guess it is not for me. Tensionnya......

28 Feb 2007

Keretaku dilanggar orang

Semalam, on the way nak pergi Ampang dari office ada orang langgar plak kereta aku. Geramnya.........Ceritanya begini, al-kisahnya dari office aku , aku nak pegi Jalan Tun Razak, tapi tersilap , termasuk jalan dekat Tasik Perdana. Pehtu aku teruskan sampai dekat satu bulatan ni( aku tak tau nama bulatan apa0tiba-tiba je kereta rasa bergegar, aku tengok cermin sisi, ada kereta besar kaler hitam ala-ala REXTON @ Ssyang Yong langgar aku dari tepi, apa lagi aku honla, then kereta tu masuk belah kiri aku , aku tengok kat cermin tingkap boleh buat bodo je. Pehtu aku amik no. kereta dia BGW 5555 tapi tak tau boleh buat apa ngan no tu. Gerammmmmmmnnnnyaaaaaa mamat Melayu lak tu. Kalau ikutkan hati nak je aku sumpah supaya dia langgar samseng jalan raya pehtu samseng tu pun taboh dia.....Hilang mood nak pergi centre visit. Nasib baik calar sikit je. Dia ingat dia kereta besar boleh buat apa yang dia suka ke.? Kesian kereta aku, si Chikita dahla ari tu Mak Sedara aku pun langgar dia pun jenis orang tak mintak maaf juga. Masa tu aku balik kampung nak beraya Haji. Aku parking dekat belakang kereta dia. Pehtu dia nak kuar, so aku pun nak undurkan kereta aku, pehtu dia ni jenis yang tak reti tengok blakang terus je menonong under dan senerih kereta aku, yang aku ni plak panik tak sempat nak hon. Aku memang sedih gilala satu hari aku menangis. Ari tu jugak aku balik SP padahal baru sampai Kat Sik pagi tu. Yang aku geram tu dia siap salahkan aku plak apasal aku parking belakang dia then tak mintak maaf, buat bodo je. Aku yang memandu jauh dari KL sampai Kedah punyala berhati-hati pun tak nak kena langga dan dilanggar orang, tup-tup balik kampung kena juga..... Sampai sekarang tak betul lagi, Bumper dia termasuk dalam sikit. Bapak aku plak kata sikit je. Sikit-sikit je pun sapa nak bayar? Argh selagi Mak Cik aku tu tak bayar, malas nak balik kampung, lantakla. Dia ni memenag jenis suka buat orang sakit hati. .........
Gerammmmmmmmmnnnnyaaaaa.

27 Feb 2007

I'm back...

Alahai malasnya arini.... nasib baik sekarang ni ada team leader meeting. Kalau tak mesti tak sempat update punya. Kena cepat ni sebab nanti nak pegi centre visit kat Ampang. Harap-harap bolehla balik awal arini, bukan apa nak tengok cerita korea " Princess Hours". aku tahu cerita ni daripada majalah "Gempak". Asal cerita ni dari Korean manga. Semalam dah terlepas, tinggal 15 minit lagi sebelum habis. Kiranya aku drive dari Ampang ke Bangsar dalam 30 minitla guna MRR2. Boleh tahan jugak lajunya.




Ari Sabtu aritu pergi Restoran Nelayan kat Taman Tasik Titiwangsa sambut birthday Di. Aku sampai sikit punya awal pukul 8 lagi. aku sebagai STL( Sub-Team Leader) untuk projek ni. Ketuanya, Mek Totla tapi kantoi lakonannya. tak terrer langsung. Tapi Di kata dia dah syak dah rancangan kitaorang pehtu nampak pulak kereta aku parking kat depan restoran. Kantoi...


Takpa tahun depan projek leader Fida plak, kita tengok camna dia buat hehehehheeee.







Nila birthday cakenye....



Lauk yang bakal tertewas....

15 Feb 2007

Dah beli.....


Dah beli tepon baru dah....Nokia 5300. Beli kat Midvalley. Harganya memang dalam bajetla. Sekarang ni tengah kumpul lagu-lagu nak buat ring tone. Tengah belajar macam mana nak pakai tepon ni. Yeee esok cuti. Boleh balik kampung. Kena tunggu Ali, tapi tak tau kalau dia nak balik ke tak. Hampeh betul adik aku sorang ni. Balik sini ari Sabtu kot. Nanti tak tau boleh post ke tak sebab kat rumah hanya ada laptop Bangcik aja. Tengokla, kalau dapat 'curi' internet bolehla kot.

Happy Chinese New Year!

13 Feb 2007

Dalam dilemak....

Dua model handphone yang aku minat:


Nokia 5300



  • Camera : 1.3-megapixels

  • Display : 262,000 colours

  • Messaging : SMS, MMS, audio messaging, e-mail

  • Connectivity : GPRS, Bluetooth, infrared

  • Phone memory : 32MB

  • Expansion slot: MicroSD

  • Battery type : Lithium-ion

  • Standby/ Talktime : 223/3 hours

  • Other features : Push-to-talk, video recording, Java games, FM radio
  • Weight : 106.5gDimensions (w x d x h ) : 48.2 x 92.4 x 20.7mm

  • Price around RM 950 - 980 / AP: RM 783 - 798


Yang bestnya...




  1. Aku memang nak cari yang khusus untuk music.

  2. Harga dalam bajet.


Yang tak bestnya...




  1. Pixel kamera kecik, 1.3 saja

  2. Tak ada 3G

  3. Kaler putih, takut cepat kotor.




Sony Ericsson W810i


Specifications

Network Technology: GSM 850/ 900/ 1800/ 1900
Dimensions (mm): 100 x 46 x 19.5
Weight (g) : 99
Available colours : Satin Black & White
Display Screen Size:1.9 inch, 176 x 220
Screen Color :TFT 262K colors
Design Type: Candybar
Antenna: Fixed Internal
Memory Internal(MB): 20
Expansion: Memory Stick Duo Pro, 512MB included (Up to 2GB)
Battery Type: Li-Ion 900 mAh
Stand-by (hrs): 350
TalkTime(min) : 480
Price around RM 1070 - 1100 / AP: 880-910


Yang bestnya...
  1. Ada 3G
  2. Nampak smart
  3. Camera pixel 2.0

Yang tak bestnya.....

  1. Harganya lari sikit dari bajet
  2. Kawan aku kata kalau nak jual balik, harga dia jatuh gila.

Kalau boleh nak beli yang original. Tak pergi survey lagi. Kalau boleh nak beli sebelum balik kampung, ari Jumaat. Boleh aku tunjuk kat adik-adik aku. Dalam bayak -banyak tepon aku kedua yang cikai ( yang paling cikai, tepon adik aku yang belajar lagi tu, atas sikit dari Nokia 2100, sceen hitam-putih lagi, tapi dimaafkanla sebab dia student).

Dalam dilemak betul....

12 Feb 2007

Somewhere Only We Know?

Malasnya rasa hari ni. Dahla semua Team Leader tak de pegi training kat Singapura. Hari ni Linda ajak makan kat gerai hujan. Sekurang-kurangnya kena amik masa 2 jam tu padahal lunch time sejam je....hmmm ok ke, takut nanti ada spy je yang bagitau pasal kerja jahat kitaorang kat boss nanti. Rasa macam nak pergi jauh dari sini, nak pergi bercuti, tapi diorang kalau aku ajak mesti cakap, 'ko takpela orang besar,bolehla pegi'. Konteks 'orang besar' disini bermaksud gaji aku ni tahap ciput sikitje lebih pada diorang. Sikit saje..Simpan duit nak kawin sorang , sorang lagi nak beli kereta. Tak kan nak pegi seseorang kot, mana best. Kalau ajak adik aku kang, aku kena support semua, dia student lagi. Tapi dia tu payah memanjang nak ajak keluar. Waktu belajar kat Gombak pun payah nak ajak kluar, study memanjang (nasib baik dapat Dean List) kalau tak mesti kena bebel punya. Sekarang ni dah pindah ke Kuantan, lagila.....

Kalau aku rasa tension, aku nak je pegi kat sini, duduk kat kerusi tu
waktu tengahari dan mengamati keindahan alam........







Tak pun berbasikal kat sini waktu petang........




Main buai kat sini, mesti best punya.

Tapi masalahnya hanya aku tau kat mana tempat ni semua. Gambar ni semua, aku punya wallpaper. Amik kat website ni:http://www.batkhela.com/wallpapers/. Wallpapers dia memang cantik-cantik.

Somewhere Only We Know

I walked across an empty land
I knew the pathway like the back of my hand
I felt the earth beneath my feet
Sat by the river and it made me complete
Oh simple thing where have you gone
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin

I came across a fallen tree
I felt the branches of it looking at me
Is this the place we used to love?
Is this the place that I've been dreaming of?
Oh simple thing where have you gone
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin
And if you have a minute why don't we go
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything
So why don't we go
Somewhere only we know?

Oh simple thing where have you gone
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin
And if you have a minute why don't we go
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything
So why don't we go
Somewhere only we know?
This could be the end of everything
So why don't we go
Somewhere only we know?
-Keane (by the way my favourite-favourite group (^_^) )

Family trip to UK

Salam semua.... Ya, I know I have gone for too long. It is all because of my stupid laptop need to be repaired and actually I was away for...