10 Jul 2007

Penat, letih dan tak larat…..

Itulah yang aku rasakan sewaktu dan lepas pergi jungle tracking kat FRIM ( Forest Research Institute Malaysia) kat Kepong hari Ahad. Kitaorang ada Batu Caves Area Assistant Gathering kat sana. Aku pukul 6am dah bangun. Siap-siap punya pehtu pergi amik Ms. Chong. Sampai kat FRIM dalam pukul 8 pagi.
Mula-mula aku rasa macam boring just jalan masuk hutan. Tapi dia punya tour guide memang kelakar gila.
Ramai jugak orang kat situ, mula-mula aku rasa ok lagi. Tapi dalam hati tertanya bila la nak sampai. Naik satu tingkat ok, letih but boleh senyum lagi . Lagi tingkat ke dua tu aku dah rasa goyah sikit bila diorang kat ada lagi beberapa tingkat dah, aku rasa macam nak pengsan. Pehtu aku tengok ada ramail la budak umur 5 tahun naik dengan gembiranya ,mak aii aku rasa macam malu gila, diorang boleh naik takkan aku tak boleh? Warga emas pun banyak naik macam takde hal punya aku dah semput dah. Aku musti naik, tapi mula-mula aku kena duduk kat batu dulu. Nasib baik la ada lagi rombongan kitaorang kat bawah, so aku tunggu diorangla kononnya, ( padahal aku memang tak dapat nak teruskan). Fikir, lepas ni balik je mandi pehtu tido. Bila diorang sampai je, aku punya degupan jantung dah ok sikit pehtu start naik balik, walaupun aku tak larat, sebab momentum aku dah jatuh sebab aku duduk tadi, aku terpaksa menguatkan diri supaya orang lain Nampak aku boleh buat. Kepala dah rasa pening dah, rasanya lepas balik ni memang satu hari kena migraine punya. Bila diorang kata dah nak sampai , aku memang macam pecut terus, rasa nak habis cepat-cepat, tak nak tunggu dah. Finally sampai jugak kat Canopy Walk. Panjung jugak kat jambatan tergantung tu, kat bawah memang hutan banatla. Yang ni takdela takut sangat sebab dia takde lubang, bukan macam ASM aritu.
Masa nak turun tu memang mencabar jugak. Aku rasa tak pernah berpeluh sebegini, macam mat saleh kata’ sweating like a pig”. Bila dengar je air terjun rasa macam nak terjun je kat dalamnya. Silap jugak tak bawak baju lebih tadi. Kalau tidak boleh mandi.
So, lepas habis je jungle tracking tu , rasa bestla jugak. I’m still surprise how can I manage to do it sebab kalau nak ikutkan hati, mungkin sampai bila-bila pun aku tak akan terfikir nak buat benda alah ni. Mula-mula aku terfikir sebab terpaksa, ye la aku ni kan area manager, kenala ego sikit, tapi bila fakir-fikir balik, aku boleh je cakap aku tak nak ikut, nak buat preparation untuk games lepas tu, tapi maybe sebab aku rasa just to try out something new. Nak buat balik lepas ni? Maybe, tapi bukan sekarangla sebab masih sakit lagi peha aku ni. Nak bangun pagi tadi pun sakit lagi…….

Gambar semua boleh tengok kat friendster akula...

2 comments:

ILi Izyani said...

Syoknye Ira...
Macam best la Ira.
Pasni ko bawak kitorg pulak Ira.
Aku teringin..
Kali ni pegi bawak baju..dan terjun!

Faiza said...

Walaupun penat tp seronok, berbalaloi la tu ira...

Family trip to UK

Salam semua.... Ya, I know I have gone for too long. It is all because of my stupid laptop need to be repaired and actually I was away for...