19 Oct 2007

Lontong mak long aku ( saat saat dietku hancur)

Lontong mak long aku ( saat saat dietku hancur)
Konon, bulan posa ni nak diet giler, well so far what i can say that actually i'm not doing so bad. Aku loose some kgs and inches in my stomach area. so dah berazam dah ni, masa raya ni musti makan sikit sikit je. So balik rumah pak long aku waktu ari jumaat. Pehtu sepupu aku ajak pergi Ipoh nak beli kasut, aku ikut jugakla sebab aku pun memang nak cari kasut raya gak. Banyak tempat jugakla kitaorang perg sampai ke Greentown Mall dah masa nak bukak posa, tapi food court dia penuh, so beli air dulu then anak-anak sepupu aku nak makan KFC plak. Sudah, takkan dah nak hancur diet ni? agh tak pela ni baru first time dalam sebulan ni aku makan KFC. Pergi KFC, mak aii haram tak sedap pun tapi licin, lapar punya pasal. Tak pe esok musti makan sikit aja.

Pagi raya, diorang semua melantak lontong sebagai sarapan. Aku pun mulala amik piring kecik aja. Bubuhla lontong tu dalam 5 ketul kot. Ada 3 jenis kuah, satu masak lemak( hmm ada santan, takleh kot) ada kuah kacang( ni kalau campur kuah lemak mesti best ni) dan satu lagi rendang ayan( begitu menggoda). Think Syahira think, apa yang patut ko lakukan.Last-last amik kuah kacang dan kuah lemak. (satu piring kecik, tak pe kot). Sedapnya hingga menjilat jari. Pehtu dah nak pergi basuh piring pehtu mak long tanya " Makan banyak tu saja ko?Kau sakit perut ko?( dalam loghat Rawa)."Mana ado mak long" " Habis tu amik la laie" ok amik la lagi dalam 5 ketul. Aik takkan nak amik kuah yang sama lagi. Hmm amik kuah rendang ayam. Tak cukup, amik kuah lemak. Great, hancur diet ku ari ni. ( Selepas itu, piring yang sama digunakan untuk makan tengahari,lontong, minum petang, lontong dan makan malam, ye tak lain tak bukan lontong, siap tambah tiga-tiga kuah lagi, Sedap)

Raya kedua - Pergi makan kat rumah Atam-lontong, bukan tapi masih menggunakan bahan yang sama, tapi kuahnya, kuah sup so lalu dipanggil soto. Tambah dua pinggan. Apa yang dipikirkan masa ni? Sedapnya soto, pasal diet? tak terpikir langsung. So sejak dari hari tu cik Syahira tak lagi memikirkan pasal diet. Ok dia pikir, balik KL ni musti berdiet balik. So to be continued.....

Family trip to UK

Salam semua.... Ya, I know I have gone for too long. It is all because of my stupid laptop need to be repaired and actually I was away for...